Algemeen Blacklist-whitelist-tablet.nl

Gepubliceerd op 1 april, 2013 | Door Tim van de Noort

0

Blacklist & whitelist; welke apps mogen en welke niet?

Het wordt steeds populairder voor bedrijven; tablets inzetten op de werkvloer. Met een stijging van het aantal tablets op de werkvloer, stijgt ook de mogelijkheid om spelletjes te spelen. Daar steken bedrijven een stokje voor.

Uit het Enterprise Mobility Cloud Report van Citrix blijkt dat steeds meer organisaties apps op een blacklist zetten.

Blacklist
Een blacklist is een lijst met producten die niet mogen. Steeds meer bedrijven stellen deze op voor de app’s van hun werknemers.
Uit het onderzoek blijkt inmiddels dat  18% van de ondervraagde organisaties een blacklist hanteren, dat is 11% meer dan een kwartaal eerder. De geblokkeerde app’s zijn voornamelijk app’s die mogelijk gevoelige informatie delen en app’s die de werkproductiviteit naar beneden halen, zoals Social Media en games. Met het delen van gevoelige informatie, worden app’s gerekend die bestanden delen zonder dat het bedrijf daar op let. Voorbeelden van de veelal geblokkeerde app’s zijn onder meer: Angry Birds, Facebook, Youtube Skype, en Dropbox

Whitelist
Sommige bedrijven hanteren een Whitelist, dit houd in dat de lijst met app’s die niet mogen zo groot is, dat ze een lijst hanteren met app’s die wel mogen. Dit zijn vaak app’s die specifiek bedoeld zijn om het werk eenvoudiger en sneller te maken. Bepaalde app’s zijn bijvoorbeeld Evernote, NitroDesk, TouchDown, Skype, Google Chrome en Adobe Reader.
Skype is de enige app die zowel op de whitelist, als op de blacklist staat bij bedrijven.

Hoe werken geblokkeerde app’s?
Er wordt van te voren aangegeven welke app’s wel of niet gedownload mogen worden, welke afhankelijk zijn van de regels die een bedrijf aanhoudt.
Als een van deze app’s toch gedownload wordt, gaat er een seintje naar het IT-team van het bedrijf met het nummer van de tablet. Een andere veel gebruikte mogelijkheid is een eenvoudige blokkering van de app’s; zodra deze worden gedownload, komt er een foutmelding in beeld.
Let wel op dat het hebben van een Blacklist of een whitelist geen verplichting is. Het is een keuze van het bedrijf of zij dit hanteren ja of nee.

Bron: het Enterprise Mobility Cloud Report van Citrix

Tags:


Over de auteur

Tim van de Noort

Ik schrijf nieuwsberichten en reviews op Tablet.nl. Al van jongs af aan ben ik hevig geïnteresseerd in tablets en elektronica en ik volg het nieuws daarover dan ook met veel belangstelling. Wat ik lees, verwerk ik op mijn eigen manier in de artikelen.Geef een reactie

Back to Top ↑

Login