Algemeen De beste iPad

Gepubliceerd op 7 oktober, 2013 | Door Carine Damen

1

De beste tablet is een iPad volgens de Consumentenbond.

De Consumentenbond is gek op Apple. In een onlangs gepubliceerde beste tablet-test worden de eerste tot en met achtste plaats bezet door puur en alleen iPads. Ten onrechte.

Tablets vergelijken: ook de Consumentenbond deed het onlangs in een uitgebreide tablet-test. En de winnaar is…  de Apple iPad met retina-display, 16 GB en 4G. Hij scoort erg goed op accuduur, schermkwaliteit, display en gebruiksvriendelijke bediening. De iPads op de plaatsen daarachter verschillen nauwelijks van de nummer 1, behalve dat ze meer GB hebben (16 en 32).

Tablet kopen

Pas op nummer 9 staat een niet-Apple tablet, de Samsung ATIV Tab 32 GB. Deze wordt in de tablet-test geroemd onder meer om zijn snelle opstart, gebruiksvriendelijke bediening en zeer goede beeldkwaliteit bij videobellen (Skype). Hij krijgt van de Consumentenbond een 8,2; iets lager dan de hoogste iPad (8,5). Waar zit dat in?

Tablets vergelijken

Niet in het gebruiksgemak: de Samsung scoort hiervoor een 9,3 terwijl de iPad van nummer 1 een 8,8 heeft. Bij nader onderzoek blijkt dat laatste cijfer omlaag te zijn getrokken door het onderdeel Bestandsoverdracht (het gemak waarmee bestanden op het tablet kunnen worden gezet en ervan afgehaald) waar de iPad in de tablet-test een schamele 5 voor krijgt.

De Samsung heeft slechts een 5 voor ‘beeldkwaliteit bij daglicht’ (de iPad scoort hiervoor een 7, ook niet geweldig) en een 7 voor accuratesse (nauwkeurigheid van de GPS en van het scherm bij aanrakingen) terwijl de iPad daar een 9 voor krijgt. Omgekeerd start de nummer 1 uit de test heel langzaam op; hij krijgt een 2 waar de Samsung-tablet een keurige 8 verdient. Ook is de tablet van Steve Jobs slomer in bestandsoverdracht.

iPad en tablet

De plaatsen 10, 11 en 12 in de ranglijst van de Consumentenbond worden weer ingenomen door iPads. Op 13 staat de Asus Vivo Tab RT (64 GB). Deze krijgt een 8,1 van de Bond. Ook deze tablet scoort qua gebruiksgemak hoger dan de allerbeste iPad (een 9 tegen een 5), is sneller (een 9 tegen een 8) en start vele malen sneller op (een 8 tegen een 2 voor de iPad). Toch komt de Asus slechter uit de test. Andere eigenschappen zijn hier debet aan zoals beeldkwaliteit bij gedimd licht (de iPad scoort hier een 10 tegen een 7 door Asus), kijkhoek (hoe blijft de kleurweergave behouden als je met een scheef oog naar de tablet kijkt), foto- en videokwaliteit en accuratesse.

Tablets vergelijken

Tablets vergelijken is een kunst. Je oordeel hangt af van een groot aantal conflicterende details. De Consumentenbond wekt de indruk een vrij willekeurig oordeel te vellen. Een iPad die een 2 krijgt voor opstarten en een 3 voor beeldkwaliteit bij fel zonlicht kan toch op nummer 1 van de ranglijst eindigen. Andere kwaliteiten, waar deze tablet hoog op scoort, compenseren de nadelen totdat er een gemiddelde van 8,5 is bereikt.

Beste Tablet?

Maar kun je dan nog wel spreken van de beste tablet? Het gaat er maar net om wat je belangrijk vindt. Daarop baseer je je keuze. Terwijl veel leden een test van de Consumentenbond niet op die manier bekijken. Willen ze een tablet kopen dan vertrouwen ze blindelings de keuze die op 1 staat want de Consumentenbond heeft dat toch netjes voor ons uitgetest. Het beste advies voor wie een tablet wil kopen is dan ook: informeer je uitvoerig over de details die jíj belangrijk vindt.

Tags:


Over de auteur

Ik ben journalist, webredacteur en tekstschrijver en vind het leuk nieuwsartikelen over allerlei onderwerpen te schrijven. Ik ben altijd op zoek naar de psychologie achter consumentengedrag: waarom doen mensen wat ze doen?One Response to De beste tablet is een iPad volgens de Consumentenbond.

  1. Pingback: De beste tablet is een iPad volgens de Consumentenbond. | IT voor het MKB

Geef een reactie

Back to Top ↑

Login