Algemeen franse-belasting-tablet

Gepubliceerd op 15 mei, 2013 | Door

0

Franse regering wil een speciale belasting op o.a. tablets

Franse tablets krijgen in de toekomst te maken met een speciale taks. Ook de smartphonekoper zal in de toekomst de klos zijn. De Franse regering is van plan om een nieuwe belasting op smartphones en tablets in te voeren.

Het persbureau Reuters meldt dat de Franse regering erover nadenkt om een soort van ‘cultuurtaks‘ in te voeren op smartphones en tablets. De inkomsten die worden gegenereerd uit de verkopen van beide apparaten, zullen de culturele projecten in Frankrijk financieren. De culturele projecten zijn diverse projecten in de Franse culturele sector. Je kunt hier denken aan Franstalige muziek en films, maar ook de Franse kunst. Pierre Lescure, voormalig direteur van Canal Plus, adviseert de regering van Hollande om extra inkomsten te genereren uit productgroepen die in het land als warme stokbroodjes over de toonbank gaan.

Thuiskopieheffing variant

De voorgestelde belastingmaatregel moet hetzelde effect hebben als de welbekende luister- en kijkgeldtarieven die Fransen betalen. Daarnaast betalen de omroepen in Frankrijk voor hun licenties. Aurelie Filipetti, de minister van Cultuur, ziet hetzelfde lot weggelegd als de Nederlandse thuiskopieheffing in Frankrijk. Waarbij fabrikanten van mobile devices wat extra’s betalen ter compensatie van onder andere de kunstenaars en artiesten. Het plan is dat deze ‘Franse thuiskopieheffing’ niet alleen voor tablets en smartphone moet gelden, maar voor een nog bredere groep producten.

Speciale cultuurtaks

De president stuurt zijn parlementsleden erop aan om eens grondig naar de huidige belastingen te kijken en eventueel met voorstellen komen ter verbetering. Als alles mee zit hoopt Francois Hollande aan het eind van de zomer de speciale cultuurtaks aan te passen naar de bevindingen die Canal Plus-directeur Lescure aanlevert. In het meest gunstige geval kan de speciale belastingswet in november worden voorgelegd aan het Franse parlement.

Wat vinden jullie van de speciale Franse cultuurtaks en de Nederlandse thuiskoppieheffing? Zet jouw mening als reactie onder dit bericht neer.

Tags: ,


Over de auteurGeef een reactie

Back to Top ↑

Login