Algemeen iPad 5 in Nederland

Gepubliceerd op 8 oktober, 2013 | Door Anton Mous

0

‘iPad 5 slecht voor computerverkoop’

De iPad 5, de tablet die Apple naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar uitbrengt, zal een flinke klap uitdelen aan de pc-markt. Door de nieuwe chip onder de motorkap lijkt deze tablet meer en meer op alledaagse computers waardoor de verkoopaantallen van deze apparaten verder zullen afnemen.

Dat voorspelt Chris Whitmore, analist bij Deutsche Bank Equity Research. De volgende generatie iPad en iPad Mini is volgens hem voorzien van een A7-processor met 64-bit architectuur, waardoor het onderscheid tussen tablets en computers steeds kleiner wordt. In een brief aan investeerders stelt Whitmore bij verkoopcijfers voor 2013 en 2014 naar beneden bij: dit jaar valt de verkoop 10% lager uit dan de eerder voorspelde 8%, en voor volgend jaar 8% in plaats van 6%.

Tegenover CNET stelt de analist: 

“We verwachten dat de verspreiding van iPads op de zakelijke markt de pc-verkopen verder onder druk zullen zetten in 2014 en 2015. We verwachten een 64-bit processor in de nieuwe iPad, waardoor veel meer zakelijke apps mogelijk worden en de iPad mettertijd een hogere penetratie zal behalen op de zakelijke markt.”

Volgens Whitmore zullen ook producenten van Android-tablets in de komende jaren hun tablets voorzien van krachtige 64-bits processoren. 

Deze ontwikkeling pakt naar verwachting positief uit voor consumenten. Om te concurreren met tabletfabrikanten zal de prijs voor ultrabooks flink naar beneden worden bijgesteld. Whitmore voorspelt dat tegen het einde van het jaar de gemiddelde verkoopprijs van ultrabooks rond de 500 dollar bedraagt.

De pc-markt verkeert al enkele jaren in zwaar weer. Doordat vrijwel ieder huishouden tegenwoordig over één of meerdere smartphones en tablets beschikt, deze gadgets steeds geavanceerder worden en voor steeds meer toepassingen gebruikt kunnen worden, kiezen steeds meer consumenten en ondernemers ervoor om geen nieuwe computer te kopen. Zo zijn ultrabooks, die in mei 2011 hun entree maakten, sindsdien in prijs bijna gehalveerd.

Bron: CNET

Tags: , ,


Over de auteur

Anton Mous

Webredacteur, digitale duizendpoot en technologieliefhebber: dat ben ik in een notendop. Met passie en enthousiasme voor tablets, smartphones en andere gadgets probeer ik de lezers van tablet.nl als eerste het laatste nieuws te brengen uit tabletland.Back to Top ↑

Login