Algemeen tablets-verkoopcijfers-tablet.nl

Gepubliceerd op 17 maart, 2013 | Door

0

iPad zal geen marktleider blijven op de tabletmarkt

Aan de heerschappij van Apple op de tabletmarkt zal dit jaar een einde komen. Het onderzoeksbureau IDC verwacht dat de Androidtablets de plaats van Apple’s iOS-systemen zal innemen. Reden voor deze positiewisseling is dat er meer variatie is in de Androidtablets en dat deze tablets kleiner, maar ook vele malen goedkoper zijn.

Dat er steeds meer  kleinere en goedkopere tablets zijn verkocht heeft er toe geleid dat onderzoeksbureau International Data Corporation (IDC) haar prognose voor dit jaar heeft aangepast. Men verwacht nu wereldwijd meer dan 190,9 miljoen tablets te verkopen in plaats van de eerdere prognose van 172,4 miljoen tablets.

Een op de twee tablets die dit kwartaal op de markt kwam, heeft een schermgrootte van 8 centimeter of lager. Jitesh Ubrani – Onderzoekersanalist bij IDC – verwacht dat het marktaandeel van kleinere tablets dit jaar en in de toekomst nog verder zal groeien. Leveranciers die hierop in  willen spelen adviseert hij om tablets te maken met kleinere schermen. Als reden geeft Ubrani dat de gemiddelde tablet gebruiker het fijn vindt om al zijn dagelijkse taken op een kleiner schermpje uit te voeren.

Top 3

Tablets die op het besturingssysteem  Android draaien, wisten in 2012 hun marktaandeel uit te breidden. IDC verwacht dat deze trend zich dit jaar doorzet. IDC verwacht dat de Android-toestellen in 2013 een piek behalen van 48,8 procent in vergelijking met de 41,5 procent die men eerder voorspelde. Het besturingssysteem Android wint terrein, dit zal voornamelijk ten koste gaan van Apple. Echter zal het aandeel in de toekomst van beide besturingssystemen dalen. Dit komt door de opkomst van Windows. Het onderzoeksbureau verwacht dat het besturingssysteem Windows 8 in de toekomst fors gaat groeien. Vorig jaar was het aandeel nog 1 procent en dat zal in 2017 stijgen naar 7,4 procent. Verder verwacht men dat het goedkopere en uitgeklede  besturingssysteem Windows RT zal dalen naar 3 procent.

Windows

IDC vindt het verder vreemd dat Windows twee verschillende besturingssystemen op de markt heeft gebracht. Het onderzoeksbureau voorspelt dat dit de tabletmarkt niet ten goede komt. Tom Mainelli – Reseacrch Director – verwacht niet dat mensen in de toekomst het goedkopere en beperkte Windows RT zullen gaan gebruiken. Het is voor Microsoft verstandiger om  samen met haar partners zich volledig te focussen op Windows 8 en dit besturingssysteem nog verder te verbeteren. Dit zal er toe leiden dat het marktaandeel vergroot zal worden.

E-reader

Waar IDC de tablet prognose verhoogt, verlaagt men de prognose voor de e-readers. De enorme groei van goedkope tablets zorgt ervoor dat het toekomstplaatje van de e-reader alleen maar verslechtert. De prognose voor de e-reader voor de komende drie jaar is gedaald met 14 procent. De e-reader piekte in 2011 met 26,4 miljoen verkochte exemplaren. Dit aandeel daalde in 2012 naar 18,2 miljoen. IDC verwacht echter nog wel dat de e-reader dit jaar en volgend jaar nog slechts heel bescheiden zal groeien, maar dat het na 2015 voortdurend zal dalen.

Overzicht Tablet Besturingssystemen

Tablet OS

2013 Marktaandeel

2017 Marktaandeel

Android

48,8%

46,0%

iOS

46,0%

43,5%

Windows 8

2,8%

7,4%

Windows RT

1,9%

2,7%

Overige

0,6%

0,4%

Totaal

100%

100%

Wat verwachten jullie van de komende trends op de tabletmarkt? Zal iPad de grootste blijven of moeten zij toch hun meerdere erkennen. Of zal de iPad mini het stokje overnemen van de iPad. Geef jouw mening over de alsmaar veranderende tabletmarkt.

Bron: IDC.com

Tags: , ,


Over de auteurGeef een reactie

Back to Top ↑

Login