Apps Kook-apps

Gepubliceerd op 26 oktober, 2013 | Door Carine Damen

0

Kook-apps goede aanvulling op het kookboek

Kook-apps zijn leuk en handig, vindt Leo Keijzer, professioneel kok aan huis en eigenaar van kookatelier Cook your life. Hij laat zelfs zijn eigen kook-app maken: de Cook your Life-app.

Kook-apps en recepten-apps zijn er genoeg, laat Leo zien. Er is natuurlijk Smulweb, de AH-receptenindex, Recept van de Dag en dan natuurlijk de Jamie Oliver-app en de Ottolenghi-app. Die laatste kost overigens meer dan vier euro.

Recepten-apps: perfect om ideeën op te doen

Leo Keijzer combineert verschillende recepten die hij overal op internet vindt tot zijn eigen vondst. Tijdens zijn werk loopt Leo tegen beperkingen van de kook-apps aan. “Vaak kun je een boodschappenlijst koppelen aan het recept dat je wilt gaan maken”, legt hij uit. “Maar je kan daarbij niet aanvinken voor hoeveel mensen je gaat koken. Je moet de hoeveelheden dus nog steeds zelf uitrekenen.”

Kook-apps in het Engels

Leo laat een Engelstalige kook-app zien die dat wel heeft: Pepperplate. “Een app voor de professionele en goede amateur-kok. Maar dan moet je de Engelse maten weer zelf omrekenen.” Ook mist Leo  simpele kooktips. “Soms ben je niet op zoek naar een heel recept maar zou je willen weten wat je allemaal met een biet kan doen. Of hoe je rabarber schoonmaakt. Kook-apps moeten bieden wat niet in een kookboek staat.”

Kook-apps Android en kook-apps Apple

Daarom laat Leo zijn eigen kook-app voor Android en iPad ontwikkelen. Met de Cook-your-life-app  kun je simpel je eigen recepten downloaden of zelf intikken. Recepten die je op andere sites hebt gevonden kun je makkelijk invoegen in de kook-app. Ook bevat deze kook-app menu’s, die Leo van verschillende recepten heeft samengesteld. Wie zo’n menu gaat maken, tikt in voor hoeveel mensen het is en krijgt automatisch een boodschappenlijst met de juiste hoeveelheden per ingrediënt. “Die heb je altijd bij je op je smartphone als je aan het winkelen bent”, aldus Leo.

De Cook-your-life-app verschijnt in 2014.

Bekijk het filmpje om de fijne kneepjes van het omelet bakken te leren:

Kooktips van Cook your life:

  1. Zet alles wat je nodig hebt klaar voor je echt gaat koken. Zo voorkom je wilde zoekacties terwijl de pan al op het vuur staat.
  2. Gebruik een rubberen spatel die tegen hogere temperaturen kan. Zo’n spatel heb je voor bijna elk recept wel nodig en je kunt hem ook gebruiken als flessenlikker. Koop hem in de betere kookwinkel, een goedkope smelt!
  3. Neem eens een kijkje bij kookwinkel Duikelman in Amsterdam. Die is beter gesorteerd dan menig culinaire kruidenier in Parijs. Winkel je liever online? Kijk eens op Gekruid.com, daar is bijna alles verkrijgbaar op het gebied van gedroogde kruiden, inclusief exotica.
  4. Gebruik de Belkin Chef Stand in de keuken als je de tablet gebruikt voor recepten en instructiefilmpjes. Kijk in de Tablet-shop.

Wie is Cook your life?

kook-apps van chef-kok

Cook Your Life is het bedrijf van chef-kok Leo Keijzer. In 2012 – middenin crisistijd – zegde Leo zijn baan als projectmanager in de IT op om zich fulltime aan het koken te wijden. Al sinds 2000 kookt Leo professioneel voor groepen in zijn huiskamerrestaurant en voor mensen thuis. Leo volgde cursussen bij La Cuisine Française in Amsterdam, bij de prestigieuze kookschool Cordon Bleu in Parijs en masterclasses bij chef-kok Paul Bocuse (Lyon). Leo heeft een grote voorliefde voor de klassieke Franse keuken. Kijk op www.cookyourlife.nl

Top 5 handige kook-apps:

  1. Kok op Kot. Kruis aan welke boodschappen je nog in huis hebt en de app zoekt er een recept bij. Het zijn makkelijke, lekkere maaltijden.
  2. Soep! is een app van het Leger des Heils. Niet alleen vind je hier veel soeprecepten, ook kun je via deze app een kop soep geven aan een zwerver.
  3. Evernote. Een bekende app waarmee je recepten kunt opzoeken en bewaren, ook eigen recepten en je favoriete restaurantadresjes. Evernote is een prachtig vormgegeven kookboek op je smartphone of tablet.
  4. Hou je van Italiaans? Download dan Italians cook it  better of Italliaanse keuken HQ. Nooit meer een plakkerige risotto of een waterige lasagne.
  5. Gezondheidsgoeroes zweren bij de apps Whole living (tientallen soorten smoothies, de een nog gezonder dan de andere)  en Good food healthy recipes. Trek je geitenwollen sokken erbij aan.

 

Tags:


Over de auteur

Ik ben journalist, webredacteur en tekstschrijver en vind het leuk nieuwsartikelen over allerlei onderwerpen te schrijven. Ik ben altijd op zoek naar de psychologie achter consumentengedrag: waarom doen mensen wat ze doen?Geef een reactie

Back to Top ↑

Login