Algemeen kpn-hotspots

Gepubliceerd op 4 maart, 2013 | Door

0

KPN-klanten krijgen Wi-Fi in binnen- en buitenland

Onderweg naar school nog eventjes de puntjes op de i zetten; Onderweg naar het werk even de notulen uit typen; Onderweg naar een afspraak nog even de laatste voorbereidingen treffen. En of dit nu in binnen- of buitenland is. Binnenkort heb je ‘gratis’ Wi-Fi in binnen- en buitenland.

Na UPC en Ziggo is nu ook KPN van plan het internetmodem als Wi-Fi-hotspot te gebruiken. Het telecombedrijf KPN is met het Spaanse FON een samenwerking gestart. FON heeft een van ’s werelds grootste Wi-Fi-netwerken. Met de deal kunnen klanten van KPN binnenkort gebruik maken van Wi-Fi-hotspots in binnen- en buitenland.  Dit zijn onder andere de volgende landen: België, Luxemburg, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Portugal, Polen, Kroatië, Rusland, Brazilië en Japan. Het is voor beide partijen een win-win situatie. Fon heeft met KPN, Nederlands grootste telecomconcern binnen gehengeld.

Toegankelijk internet

Als KPN klant ga je een deel van jouw internetverbinding beschikbaar stellen, waarop andere KPN-klanten automatisch op het internet kunnen. De gedeelde internetverbinding staat los van het netwerk wat de desbetreffende eigenaar heeft. Zo kan de eigenaar van het netwerk een film downloaden, maar andere KPN klanten kunnen ondertussen de extra internetverbinding gebruiken om hun mail te checken. FON geeft wel aan dat het internetverkeer van de eigenaar voorrang krijgt boven de gastgebruiker. Met deze deal wil KPN hun missie – dat iedereen vrij en toegankelijk internet heeft – uitbreiden.

FON

Fon is in november 2005 opgericht door onder andere Martin Varsavsky. Varsavsky is een Argentijnse miljonair die in Spanje woont. Het streven toentertijd was om in 2010 meer dan 1 miljoen gedeelde Wi-Fi-hotspots te hebben. Inmiddels is dit aantal wereldwijd gestegen naar 8 miljoen hotspots. Fon hoopt nu binnen een aantal jaren de grootste Wi-Fi aanbieder van de wereld te zijn. Ze willen binnen enkele jaren meer dan 50 miljoen gedeelde verbindingen realiseren. Deze gedeelde Wi-Fi-netwerken zullen onder andere ook beschikbaar zijn voor KPN-klanten.

Implementatieplan

KPN heeft op dit moment meer dan 1500 Wi-Fi-hotspots in Nederland staan. Klanten van KPN krijgen binnen twee maanden een brief op de mat. In deze brief worden ze op de hoogte gesteld van wat hen te wachten staat. De klanten kunnen aangeven of ze akkoord gaan met het FON-principe. Als ze dit doen krijgen klanten firmware, waarmee ze hun router kunnen updaten met FON-software. Nieuwe klanten krijgen een router die het FON principe al accepteert.

Klanten kunnen op hun mobiele apparaat een app installeren waarmee ze op het FON netwerk kunnen. Met deze app kan men automatisch verbinding maken met een Wi-Fi-hotspot. In de toekomst verwacht men deze software in een sim-kaart in te bouwen, waardoor er geen applicatie meer voor nodig is.

Beveiliging en overbelasting

De veiligheid van de eigenaar van Wi-Fi-hotspot is gegarandeerd. Passanten kunnen niet het privé-netwerk op. Voor de overheden wordt er wel bijgehouden wie er gebruik maakt van de FON Wi-Fi-hotspots en op welke sites de bezoekers zijn geweest. Al deze informatie wordt vergrendeld opgeslagen.

Steeds meer mensen hebben tegenwoordig een smartphone en/of tablet waarmee ze het internet op gaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat de huidige 3G-netwerken te zwaar worden belast. Met de FON-deal zal de overbelasting van 3G en 4G in de toekomst afnemen.

Bron: Automatisering Gids

Tags: ,


Over de auteurGeef een reactie

Back to Top ↑

Login