Algemeen Tablet.nl Phablets vs Tablets

Gepubliceerd op 11 maart, 2015 | Door Rene Dekker

0

Smartphones worden steeds groter

Het grote verschil tussen de phablet en de tablet.

Met deze titel in mijn hoofd moest ik direct terugdenken aan vroeger. Fabrikanten werden toen behoorlijk onder druk gezet om een zo klein mogelijke mobiele telefoon te produceren. Ongetwijfeld kan je je de kleine Motorola telefoons met klepje van die tijd nog wel herinneren. De ene fabrikant na de andere kwam met steeds kleinere modellen. Hoe kleiner, hoe makkelijker de mobiele telefoon mee te nemen was. De techniek staat niet stil en met de komst van mobiel internet is de ontwikkeling van de smartphone in een rap tempo gegaan. De telefoons werden weer groter en het gebruiksgemak wordt steeds beter. Ook met de komst van de tablet is een complete markt opengebroken en lijkt vrijwel elk huishouden nu over een dergelijke tablet te beschikken. De naadloze synchronisatie met de smartphone, computer en tablet is eveneens een barrière die wij enkele jaren geleden nog niet konden dromen.

Een wat vreemde eend in de bijt is de phablet. Het is een woord wat dagelijks niet veel gebruikt wordt, maar toch een term is die voor fabrikanten wordt gebruikt om een telefoon annex tablet te typeren. Makkelijk gezegd is een phablet eigenlijk een kleine tablet met belfuncties zoals wij dit gewend zijn op de smartphone. Grofweg vallen smartphones met schermgroottes tussen de 5 inch en 7 inch in deze categorie van phablets. Toch lijkt de scheidingslijn bij de 5 inch schermen steeds vager te worden en worden steeds meer smartphones met grotere schermen uitgebracht en ook als smartphone op de markt gezet.

Wat is het verschil tussen de phablet en tablet?

Zoals ik net kort had uitgelegd is het grote verschil tussen een phablet en een tablet dat de phablet ook nog over een belfunctie beschikt. Nu kan er met een tablet ook gebeld worden via Skype, maar deze vorm van communicatie telt helaas niet mee. Een phablet beschikt over een simkaart wat kan inloggen op een mobiel belnetwerk van een provider. Een tablet is daarnaast leverbaar tot schermgroottes van wel 10 inch. Sommige tablets zijn zelfs nog groter en hebben een scherm van 14 of zelfs 18 inch. Dit is bij een phablet niet aan de orde, want om nou 10 inch aan het oor te houden is niet erg praktisch. Een phablet is daarom ‘begrensd’ tot een maximale schermgrootte van 7 inch. Al deze producten met een schermformaat groter dan 7 inch noemen we een tablet. Ook qua design verschilt een phablet enorm van een normale tablet. Bij een phablet staat het bellen nog centraal, terwijl bij de tablet juist het gebruiksgemak meer centraal staat. Het design van een phablet is dan ook nooit te vergelijken met het design van een tablet.

Overeenkomsten tussen de phablet en tablet

Naast verschillen hebben de phablet en de tablet ook overeenkomsten. Zo draaien beide gadgets op een besturingssysteem zoals iOS, Android of Windows. Phablets worden doorgaans geleverd met Android en hierdoor heeft Google ruim 95% marktaandeel in deze niche-markt. Bij de tablets liggen deze cijfers uiteraard heel anders. Het gebruik zal onderling dus ook weinig verschillen en feitelijk gezien kunnen zowel de phablet als de tablet uiteindelijk hetzelfde als het gaat om bijvoorbeeld tekstverwerken of even snel op internet.

Tags: , ,


Over de auteurGeef een reactie

Back to Top ↑

Login