Algemeen Vingerafdrukscanner

Gepubliceerd op 1 oktober, 2013 | Door Carine Damen

0

Vingerafdrukscanner binnen half jaar in Android-toestellen

Begin 2014 zullen voor het eerst Androidtablets en -smartphones met een vingerafdrukscanner te koop zijn.

De scanner vervangt de toegangscode van een toestel maar kan ook gebruikt worden om online diensten zoals specifieke apps of programma’ s te beveiligen.

Omdat de vingerafdruk van ieder mens uniek is, is een dergelijke scanner zeer geschikt om de unieke toegangscode te vervangen. Dit is nodig omdat gebruikers nog vaak dezelfde of te makkelijke wachtwoorden bedenken voor allerlei online accounts. Cybercriminelen hebben hierdoor vrij spel. Verwacht wordt dan ook dat de vingerafdrukscanner in de toekomst steeds vaker ingevoerd zal worden.

Vingerafdrukscanner en privacy

De verificatiemethode is echter ook omstreden. Er zijn problemen rond privacy en ook juridisch schort er nog het een en ander aan de vingerafdruk als toegangscode. Zo zou de vingerafdruk, die in deeltjes versleuteld wordt, niet veilig genoeg opgeslagen worden en dus toch in verkeerde handen kunnen vallen. En dan beschikken derden over een schat aan persoonlijke informatie. Afgelopen zomer werd nog bekend hoe Amerikaanse veiligheidsdiensten gehackte online informatie op grote schaal gebruikten om burgers te volgen.

Juridische problemen rond de vingerafdrukscanner

Ook zitten er nogal wat juridische haken en ogen aan de vingerafdrukscan. Nu nog geldt er in alle landen een wet dat verdachten die zich op het zwijgrecht beroepen ook geen wachtwoorden hoeven af te geven. Worden hun rechten nog gerespecteerd op het moment dat een vingerafdruk genoeg is om in hun smartphone en andere internetgegevens te neuzen? Of is dat sowieso geen issue meer? De minister van Justitie, Ivo Opstelten, is bezig met de voorbereiding van een voorstel om ontgrendeling van computers van verdachten verplicht te stellen. In grote zaken als die van kindermisbruiker Robert M. kostte het justitie immers veel te veel tijd om alle belastende bestanden te ontcijferen.

Vingerafdrukscanner zorgt voor gebruiksgemak

Ondanks alle reserves zijn de grote smartphonemerken doorgegaan met het ontwikkelen van de vingerafdrukverificatie. Het betekent namelijk wel veel gebruiksgemak. Zo bevatte de nieuwe iphone 5 van Apple die afgelopen zomer werd gelanceerd een Touch ID. Gebruikers konden met hun vingerafdruk hun iphone ontgrendelen en aankopen doen in Itunes en de Appstore.

De verificatie werd echter al twee dagen na de release door een stel Duitsers gehackt. Deze groep, bekend onder de naam Chaos Computer Club, maakte een foto van de vingerafdruk van de eigenaar. Deze foto, op latex gedrukt, hield een tweede hacker tegen zijn vingertop terwijl hij de iphone bediende. De vergrendelingsknop reageerde naar eigen zeggen van de Duitsers meteen.

Bekijk hieronder her filmpje:

Bron: USA Today.

Tags: ,


Over de auteur

Ik ben journalist, webredacteur en tekstschrijver en vind het leuk nieuwsartikelen over allerlei onderwerpen te schrijven. Ik ben altijd op zoek naar de psychologie achter consumentengedrag: waarom doen mensen wat ze doen?Geef een reactie

Back to Top ↑

Login